Czy
zastanawiałaś się kiedykolwiek jak to, co znajduje się na Twoim talerzu podczas
każdego posiłku wpływa na wygląd Twojej skóry? Czy wiesz, że ma to ogromne znaczenie?
Co jeść, by uchronić się przed zmarszczkami?
Twoja cera jest jedną z pierwszych rzeczy, którą ludzie zauważają.
Zdrowie skóry mówi bardzo wiele o sposobie w jaki jesz. Która z nas po
zjedzeniu zbyt dużej ilości czekolady, albo wypiciu większej ilości alkoholu
nie obudziła się następnego dnia z nowymi wypryskami? Stan skóry naprawdę
odzwierciedla to co zjadasz, a nowoczesna kosmetologia podchodzi bardzo
poważnie do zbadania tematu „odżywiania skóry od wewnątrz”.
PRYSZCZE, WYPRYSKI, KROSTY:
Trądzik kojarzy nam się głównie z problemem młodzieży, głownie ze
względu na zmiany hormonalne i okres dojrzewania, ale dorośli również mogą
cierpieć z powodu wyprysków. W przeszłości uważano, że konkretne pokarmy
wpływają pobudzająco na nasilenie wyprysków (czekolada, pizza, chipsy). W
ostatnich latach zauważa się, że wina nie stoi po stronie poszczególnych
pokarmów, a problemem jest to co stanowi całość naszej codziennej diety.
Szczególnie należy zwrócić uwagę na rodzaj i ilości pochłanianych przez nas
węglowodanów. Wysoko rafinowane węglowodany (słodycze, białe pieczywo, biały
ryż, biały makaron, cukier) mają wysoki indeks glikemiczny. W skrócie indeks
glikemiczny jest miarą tego, jak szybko i jak bardzo zwiększa się poziom cukru
we krwi po zjedzeniu czegoś.
Słodkie, „białe” węglowodany mają tendencję, aby powodować większe
i szybsze podniesienie cukru we krwi niż zdrowe nierafinowane węglowodany
(owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste), które mają niski indeks. Dieta która
konsekwentnie zapewnia wysokie obciążenie organizmu rafinowanymi węglowodanami,
dzień po dniu, powoduje łagodne, przewlekłe zapalenie w całym organizmie. A
przewlekły stan zapalny jest rodzajem powolnego, gotującego się ognia, który, jak
już teraz wiemy, został połączony z rożnymi problemami zdrowotnymi, w tym
problemami skórnymi.
PRZEBARWIENIA SŁONECZNE, DROBNE LINIE I ZMARSZCZKI
Na strukturę i elastyczność skóry ma wpływ jakość białek, elastyny
i kolagenu leżącego tuż pod powierzchnią skóry. Wszystko, co powoduje
uszkodzenie tych białek może powodować drobne załamania skóry widoczne jako
zmarszczki.
I tutaj na ratunek przychodzi dieta! Antyoksydanty – związki
występujące w kolorowych owocach i warzywach – przyczyniają się do zwalczania
wolnych rodników. Ich poziom ma wpływ na strukturę naszej skóry. Ludzie, którzy
mają niski poziom antyoksydantów w skórze mają też tendencję do nierównej
struktury skóry, natomiast Ci z wyższym poziomem – wyglądają znacznie młodziej.
CO JEŚĆ?
·
Siemię
lniane – jest doskonałym naszym rodzimym superfood, jego nasiona zawierają
kwasy omega-3, które wspomagają skórę poprzez działanie zmniejszające stany
zapalne. Jedz je codziennie – 1,5 łyżki nasion zmiel przed podaniem w młynku do
kawy, dzięki temu zwiększysz przyswajanie składników odżywczych. Stosuj jako
posypkę, np. do dania głównego, sałatki.
·
Węglowodany
złożone, nierafinowane – spróbuj ograniczyć w swoich posiłkach „białe”
węglowodany i dodawane cukry a zamień je na te „dobre” warzywa, owoce, ziarna i
produkty pełnoziarniste. Taka zmiana obniży indeks glikemiczny posiłku, co
wpłynie na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi.
·
Kolorowe
owoce i warzywa – wiele różnokolorowych warzyw i owoców swój
kolor zawdzięcza zawartością związków zwanych karotenoidami. Niektóre z nich
organizm przekształca w witaminę A, która jest niezbędna w procesie tworzenia
nowej skóry. Proces ten przebiega cały czas. Każdego dnia twoje ciało zrzuca
30000-40000 komórek zrogowaciałej skóry i tyle samo powstaje nowych.
Dostarczenie codziennie odpowiedniej porcji witaminy A znacząco wpłynie na
wygląd. Warzywa i owoce są też dobrym źródłem witaminy C, której organizm
potrzebuje w procesie wzmacniania włókien kolagenu. Karotenoidy i Wit. C są
również antyoksydantami, więc zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
·
Orzechy i
nasiona – orzechy takie jak migdały, orzechy włoskie zapewniają dużo
zdrowych tłuszczów. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu – minerału który również zmiata wolne rodniki
(już 1 sztuka zapewnia całodobowe zapotrzebowanie na ten składnik). Pomyślisz,
no ale orzechy tuczą! Nic bardziej mylnego! W rozsądnych ilościach – 4-5 sztuk
dziennie – zapewnią odpowiedni odżywczy zastrzyk twojej skórze.
·
Duża ilość
płynów – dostarczanie składników odżywczych do komórek oraz usuwanie
zbędnych produktów z Twoich komórek skóry (i wszystkich komórek ciała) zależy
od codziennej ilości płynów. Aby przepływ tych składników był sprawny należy
się dobrze nawadniać. Woda powinna stanowić podstawę. Poza wodą pij niesłodzoną
zieloną herbatę, oraz zioła – w szczególności polecam napar ze skrzypu polnego
i pokrzywy. Ile pić? Można to łatwo obliczyć, wagę swojego ciała pomnóż przez
0,04 – otrzymany wynik to zapotrzebowanie na płyny w litrach (na 1 kg masy
ciała powinnaś wypić 40 ml płynów).
Mam nadzieję, że teraz już wiesz jak ważna jest dieta dla
prawidłowego wyglądu skóry. Nie musisz robić żywieniowej rewolucji, powoli,
stopniowo zmieniaj swoje przyzwyczajenia na nowe zdrowe nawyki żywieniowe. Może
warto na II śniadanie przygotować sobie koktajl ze szpinaku, pomarańczy,
gruszki, banana i kilku orzechów? Życzę Ci, aby twoja skóra z dnia na dzień
wyglądała coraz lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz